tirsdag 22. september 2009

Mitt forhold til Nora og Ibsen!

I stykket "Et dukkehjem" er det en spesiell ting som fanget mitt øye.

Det er forskjellen mellom friheten til kvinner fra den tiden til nåtiden, og da spesielt forskjellen på friheten i et ekteskap.

Tilbake i den tiden var det en ren katastrofe hvis en kvinne gikk ut av et ekteskap, den tyske versionen ble til og med omskrevet siden de ikke godkjente at Nora gikk fra mannen sin. Grunnen til dette var at de trodde boken ville skape en nasjonalt opprør hvis folket fikk høre at en kvinne gikk fra mannen sin, dette var uhørt i den tiden.

I dag er det helt motsatt, kvinner går ut av ekteskap uten at det blir opprør og totalt kaos. Det er nærmest blitt vanlig at kvinner forlater ekteskapet. Dette er en av mange forskjeller som har gitt kvinner mer frihet nå enn før.


Enda en ting som jeg legger merke til i "Et dukkehjem" er at ektemannen, altså Torvald styrer alt som foregår i ekteskapet. Han styrer alt fra økonomien til nøkkelen til postkassen, slik er det slett ikke lengre. I dagens ekteskap har kvinner akkurat like my styring som mannen, de er med på å kontrollere økonomien, de har til og med egen nøkkel til postkassen. Det er rett og slett mer frihet for kvinner i dag enn hva det var før.


For å trekke dette mot min hverdag kan jeg reflektere til hvordan barn også hadde det før. De hadde ingen ukepenger, hvis de var heldig fikk de kanskje en tier på lørdagskvelden. Derimot barn idag krever massevis av penger hele tiden, og vi får det. Det samme med husarbeid, før hadde barn pålagt arbeid hjemme i huset, slik er det slett ikke lengre. Utviklingen av friheten til barn er lik utviklingen til friheten av kvinner.






Et bilde av Henrik Ibsen, forfatteren av Et dukkehjem.

2 kommentarer:

  1. Det er mange fine tanker her. Det er fint at du har lagt inn en lenke til Wikipedia, men det trenger du ikke gjøre to ganger. Ikke to ganger til samme kilde. Du roter litt med tida. Gamle dager er det ca 1879 eller rundt 1950? I hvilket samfunnslag er du i gamle dager ?

    SvarSlett
  2. Flott!
    Du reflekterer og skriver godt, og jeg liker at du trekker linjer mellom fortiden, nåtiden, stykkets tematikk og din egen hverdag. Fin og godt forklart referanse til den tyske oppsettingen.

    SvarSlett